Om liefhebberij in elektronica aan te wakkeren is het maken van een bouwdoosje een goede eerste stap, zie hierboven een foto van een elektronisch theelichtje.

In een tiental jaar kochten we er méér dan 1000 van, we hebben er nog 100-tallen op voorraad. Voor iemand met soldeerervaring is het in een kwartiertje gemaakt. Maar het is vooral nuttig als een bouwdoosje om te leren solderen en wat begrippen van elektronische componenten en van isolatie en geleider aan te leren.

Het heeft ook nog een bepaald praktisch nut: je kunt het met de bijgeleverde batterij een 15 tal keer 5 uur laten branden! Veiliger dan een kaars! Extra batterijen kun je kopen in onze winkel: 1 euro voor 2 stuks. (kitje + batterij + soldeer = uit voorraad: 8 euro)
Dan hebben we ook nog een batterijhouder voor 2 AA batterijen, (verkrijgbaar in onze winkel, kost 1 euro)  daarmee houdt het theelichtje minstens 10 keer zo lang uit. Vaak kun je zelfs afgedankte AA batterijen nog een tijdje gebruiken voor het theelichtje.

Heb je het bouwdoosje al of niet samengebouwd niet meer nodig, bezorg het gerust terug (bvb via onze winkel), zo kan het nog eens dienen voor een "opleiding". Krijg je interesse in ons vak...? we zoeken altijd jongeren/schoolverlaters voor diverse jobs hier! zie vacature

Enkele nuttige links:

Whadda bouwpakket elektronische kaars via Conrad.be, hier onder de nieuwe naam: Whadda, ipv. Velleman, te koop bij de firma Conrad.

Originele versie van het elektronisch theelichtje via Velleman.eu, nog het Velleman product met de originele montage-handleiding PDF (met het elektronisch schema).

Foto's montage electronisch theelichtje via Hackaday.io, bestukken en solderen getoond in een 42’ video: YouTube: Montagevideo elektronisch theelichtje, maar ook met 15 foto’s; bemerk: de weerstanden kunnen aan de onderzijde of de bovenzijde gemonteerd worden, pootjes van IC kunnen recht blijven, gebogen worden, en ook gebogen en afgeknipt worden.

Wikipedia: Elektronisch component, wat algemeenheden en doorverwijzingen.

Wikipedia: Printplaat, dit is het naakte printplaatje (meestal gefabriceerd in azie, tot in 2010 was er in poperinge een printfabriek (barco), de prijs is vaak rond een euro per dm².

Wikipedia: PIC microcontroller, het IC is van type PIC (programmable intelligent computer) dit is een complex en programmeerbaar onderdeel, dit bestaat sinds de jaren ’80, dit verving ineens 10 tallen onderdelen, het kostte toen wel een 10 tal dollar, nu minder dan een euro.

Wikipedia: LED, dit is een courante gele 5 mm led, de kost is een tiental eurocent.

Wikipedia: weerstand, weerstanden zijn extreem goedkoop, minder dan een eurocent per stuk.

Youtube: L-CAT EVO-Ⅱ : APOLLO Desktop or In-Line Soldering Robot, Soldeerbout op robotje (merk idem in casselstraat gebruikt voor primus), dit is perfect solderen met vloeiende bewegingen, in ideale omstandigheden.

https://verstraten-elektronica.blogspot.com, van een heel straffe elektronica-hobbyist: hij deelt ontzettend veel leerzame info, ook voor beginners.

Luc