Afbouwen van ons loodhoudend golfsolderen gedurende 2017 - 2018

Een golfsoldeermachine is omvangrijk, en vergt veel onderhoud en energie, om ze dagelijks in gang te houden. Het laatste jaar is het volume loodhoudend gesoldeerde printen lager geworden, waardoor de soldeer-kost per print iets stijgt.

Er zijn echter voldoende alternatieven. We kunnen draad-componenten meestal ook selectief solderen, we hebben daar wel de mogelijkheid op 1 machine om loodhoudend te blijven werken. De loodhoudende golfsoldeermachine gaan we niet direct weg maken, maar op termijn mogelijks maar 1 dag in de week opstarten. Ook voor SMD's kunnen we nog verder loodhoudend reflow-solderen.

Qua kosten hebben we in het verleden nooit onderscheid gemaakt tussen loodvrij en loodhoudend. maar in de toekomst zal loodhoudend mogelijks iets duurder zijn, voor de draad-componenten.

Legering

Sinds 2016 gebruiken we overal zogenaamde SACX - SN100 legering, in dit soldeer zit minstens 99 % Tin, de soldeertemperatuur is rond de 225 graden.

Loodvrije componenten

De componenten moet voldoen aan de nieuwe standaard J-STD-20C voor het loodvrij solderen, m.a.w., bestand zijn tegen hogere temperaturen. Er worden andere kunststoffen gebruikt, wat kan leiden tot kleine veranderingen in electrische eigenschappen. (oa. condensatoren, spoelen) Vochtgevoeligheid kan meer kritisch zijn. (aandacht bij openen en sluiten van verpakking, en bij stockage, en drogen direct voor gebruik)

bart.lozie@page.be
luc@page.be

Loodvrije soldeerverbindingen

De verbindingen zijn minder plastisch vervormbaar. Aandacht dus voor die componenten die aanleiding kunnen geven tot grote mechanische spanningen in de soldeerverbindingen; omtrent whiskers zijn er ook nog heel wat problematieken.

En als het een mengelmoes wordt...

Loodvrije componenten, en printen (oa. HAL SN100 printen, een aanrader om nu al te bestellen!), kunnen meestal in het huidige loodhoudend proces nog gebruikt worden; BGA's zijn een uitzondering. De oudere niet - loodvrije componenten binnenkort gebruiken in het loodvrij proces is wel gevaarlijk.

Wat als je zelf met de hand prototypes maakt...

Voor nieuwe producten kies je best direct voor loodvrije componenten, en loodvrij handsolderen. Meestal moet de soldeertemperatuur niet hoger (+-365°), beter is een extra seconde langer te verwarmen. Dit resulteert in nettere solderingen en minder fluxspatten.

Markering

Op de orderbevestiging schrijven we achter het artikel ROHS. In de artikelfiche wordt bij elke productiestap ROHS vermeld. Op de printen komt er een klevertje met 2 maal E1 (een voor reflow en een voor golfsolderen+handsolderen).

Grondig overleg met de bestukker kan heel wat productie-tijd besparen, en de betrouwbaarheid verhogen.

We helpen graag, en waar we zelf twijfelen weten we waar we terecht moeten: Imec, Elfnet, Elias, WTCM