Design-for-X Manufacturing, Test, Reliability

Binnen de firma zijn er 5 medewerkers met ontwerpervaring. Deze mensen helpen klanten met maakbaarheid - testbaarheid... van PCB's (DFx).

Zie ook de pagina designrules.

In de praktijk betekent dit, samen met onze klantverantwoordelijken delicate punten in layouts/dossiers bekijken. Ze werken ook mee aan het maken van test-systemen en bij moeilijke herstellingen van printplaten.  Als we vragen krijgen om zelf een printplaat te tekenen, doen we dat graag.

Als er vraag is voor schema-ontwerp kijken we vooral zelf, als het eenvoudige zaken zijn, voor complexere zaken proberen we de klant door te sturen naar andere klanten van ons, die ontwerpervaring hebben in het gevraagde domein.

Extra info voor layoutwerk binnen de firma

Een project wordt gestart met het aanmaken van een electronisch schema waarbij de componentkeuze ook wordt vastgelegd. Dit schema wordt na goedkeuring omgezet naar de pcb-layout.

Binnen de firma Page werken er twee ontwerpers (Johan Catteau en Bart Delboo) met het software pakket Multisim/ultiboard van National Instruments.

Dirk Parasote gebruik het pakket Kicad, dit is een van de betere freeware's voor schema en layout-tekenen. Het pakket Eagle behoort ook tot de mogelijkheden, maar wordt hier zelden of nooit gebruikt.

Wij hebben hiervoor geen licentie, dus alleen kleine pcbs. Data voor de aanmaak en bestukking van de pcbs worden toegeleverd als gerberfiles + excellon-file (PCBdata) , placement-file (automatische SMD-bestukking) en een gedetailleerde Bill Of Material-file (BOM).

Voor layout-werk rekenen wij een tarief van €70 per uur.

Sinds begin 2016 hebben we Altium aangeschaft

We gebruiken versie 16. Het altium tekenwerk gebeurt in eerste instantie door Rony Verfaillie en Bart Delboo.