Laptops

Tip: Gebruik de winkelvoorraadfilter op onze webshop om onze huidige voorraad te raadplegen.

Onze merken

We hebben courant een 20-tal types op voorraad van de volgende A-merken: HP – Acer – Asus - Samsung. Een 5-tal types hiervan dekken de méést courante behoeften af, dit zijn onze toppers, voordeel is dat we méér voorraad hebben.

TIP: kun je niet kiezen tussen tablet, touchscreen en gewone portabel? Diverse merken brengen toestellen op de markt die voorzien zijn van touchscreen en waar het scherm volledig omgedraaid kan worden, neem je tijd om dat eens rustig uit te testen in de winkel, we hebben alvast vele tientallen tevreden gebruikers hierop.

Waar op letten?

Zo kies je de laptop die het best bij jou past

Processor

Een Intel Core i3 of AMD Ryzen 3  processor is ideaal voor tekstverwerking en te surfen. Voor gevorderden of het zwaardere werk is een Intel Core i5 of i7 (Ryzen 5 of 7) beter geschikt.

Geheugen

Kies het juiste interne geheugen conform uw gebruik. Standaard is 8GB voldoende, werkt u echter intensief met foto’s, maakt u vaak video’s of speelt u dikwijls games, dan raden wij 16GB aan.

Grafische kaart

Wilt u grafisch krachtige games spelen op uw laptop dan raden we u een aparte grafische kaart aan. De on-board Intel grafische kaart is wel al krachtig, maar met een extra ATI of Nvidia grafische kaart zullen de nieuwe games vloeiender gespeeld worden.

CD + DVD's

Bemerk dat er veel draagbare computers niet meer beschikken over een DVD-RW station, u kan wel een extern station aankopen mocht u dit nog willen (+/- 45 euro).

Batterij

Moderne laptops hebben meestal een -4cell batterij aan boord, hiermee kan u – in combinatie met een Intel processor – een 10-tal uur werken er bestaan ook laptops met een 6-of 8-cell batterij.

Harde schijf en SDD

Bij nieuwe laptops zit er ook een SSD harde schijf in, dit is een harde schijf zonder bewegende delen die werkt op het USB-stick principe (flash). Uw computer zal sneller opstarten en vlotter reageren. Bemerk wel dat de opslagcapaciteit meestal rond de 256 of 512 GB zal schommelen, tenzij er nog een extra gewone hard disk bijgebouwd zit.

Beeldscherm

Wie mobiel werkt, wil geen al te groot scherm: met een 13,3 à 15,6 inch bent u goed af. Voor thuiswerk is 15,6 à 17,3 inch aan te raden.

De resolutie van uw scherm is ook belangrijk. Er bestaan laptops met HD en full HD-schermen: een full HD-scherm heeft meer pixels en heeft hierdoor een hogere resolutie. Alles oogt scherper en meer pixels betekent ook meer werkruimte. We verkopen ook op vraag toestellen met een 4K scherm.

(Merk ook op = 4K betekent ook meer pixels om aan te sturen, haarscherp beeld, veel werkruimte maar ook meer stroomverbruik = gemiddelde korter batterijduur t.o.v. Full HD)

Touchscreen

De laptopfabrikanten integreren ook vaker touch-schermen in de laptops. Deze zijn – in combinatie met Windows 10 en 11– een meerwaarde; u kan bepaalde modellen ook omvouwen tot een tablet (door het scherm te kantelen), deze laptops noemen met X360.

Behuizing

De duurdere computers beschikken over een stevige aluminium behuizing t.o.v. plastic. De randen van de huidige toestellen zijn dunner geworden het zogeheten "narrow bezzel" daardoor zijn de laptops compacter geworden

Windows 11 en het Apple verhaal

Windows is het bekendste, of meest gebruikte, besturingssysteem. Terwijl vroeger OSX van Apple bekend stond voor zijn gebruiksgemak, is dit sinds Windows 10 heel sterk verbeterd. De opvolger en huidige versie Windows 11, is sinds 5 oktober 2021 beschikbaar.

Windows 11 is in de eerste plaats vooral een visuele update en heeft een geslaagd nieuw fris uiterlijk die toch herkenbaar aanvoelt. Functioneel is het allemaal ook net wat vlotter in gebruik.

TIP: Voor een kleine kostprijs worden deze toestellen ook aan huis geleverd en geïnstalleerd.

Windows of macOS: het is eerder een kwestie van voorkeur en gewoonte. Wie altijd gewerkt heeft met Windows, zal wellicht niet snel geneigd zijn om macOS aan te leren. Op een oudere Apple computer met Intel processor (!)  kan u makkelijk Windows installeren, omgekeerd lukt niet.

Een belangrijke kanttekening:

Sinds eind 2020 gebruikt Apple eigen ontwikkelde processors (M series) voor nieuwe Mac-producten en is Apple gestopt met het gebruik van Intel processors.

Een speciale versie van Windows 11 installeren op deze nieuwe(re) Apple producten is enkel nog mogelijk via virtualisatie. Dit zorgt voor (bepaalde) beperkingen! (en wellicht compatibiliteitsproblemen... )

Microsoft ondersteunt Windows 11 ARM op recente Macs met een M series processor via Parallels Desktop. Een andere optie is de Windows 365 Cloud PC-dienst. Aan deze clouddienst zijn maandelijkse kosten verbonden.

Extra scherm

Een extra scherm is geen overbodige luxe meer. Werk je van thuis uit? Dan is het handig om een monitor te hebben met meer werkruimte dan bijvoorbeeld een laptopscherm. Zo zet je gemakkelijk twee programma’s naast elkaar open. Kies een monitor die je kan verstellen in hoogte of kan kantelen. Dan werk je ergonomisch en vermijd je nekpijn. Een curved monitor is dan ook een goede keuze met de beste kijkhoek en je volledige scherm in één oogopslag.

Kom eens langs om verschillende mogelijkheden te bekijken, bekijk ook onze webshop of stuur een mailtje naar info@page.be voor advies.